Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

streda 30. marca 2011

Autopoťahy

Autopoťahy je možné vyberať buď podľa vzhľadu, alebo podľa funkčnosti. Čo sa týka samotného vzhľadu, tak by určite mali autopoťahy sedieť v určitom aute. Keď nesedia priamo na danom sedadle tak, ako majú, tak určite nestojí za to ich vôbec kupovať. Nie je určite zlé autopoťahy vopred vyskúšať v niektorej z predajní. Nájsť taký tuning shop potom nie je problém.


V prípade, že dôjde k ich zakúpeniu na internete, je vysoko pravdepodobné, že daná internetová predajňa ponúkne zákazníkom možnosť si autopoťahy vyskúšať a v prípade nepríjemností vrátiť zase späť. V tomto ohľade sú autopoťahy veľmi výhodné. Dôležité je vyberať autopoťahy podľa funkcií, ktoré majú. Tou základnou by malo byť určite pohodlné sedenie.

Ak sú autopoťahy vyrobené z nevhodných materiálov,dochádza k tomu, že sa na nich sedí veľmi zle. Kvalitné sedenie je pre väčšinu pasažierov doslova alfou a omegou. Kto potrebuje vyberať autopoťahy, môže sa pokojne spoľahnúť na veľké množstvo rôznych typov na internete alebo v klasických kamenných predajniach.

Keď si niekto chce zakúpiť kvalitné autopoťahy, mal by navštíviťnejaký autorizovaný internetový obchod, ktorý ponúka kvalitný tovar. Je to práve kvalita, ktorá sa často nemusí príliš poznať.  U autopoťahov môže zlá voľba viesť hlavne k tomu, že interiér takéhoto automobilu nebude nijako príťažlivý. Nevýhoda v internetových predajniach si len veľmi ťažko  môže záujemca o autopoťahy vybraný výrobok ohmatať a prezrieť zblízka. V kamenných predajniach túto možnosť ľudia bez problémov majú,ale sú zase limitovaní menším množstvom a tiež vyššími cenami. Určitou výhodou je určite tá skutočnosť, že v kamennej predajni nie je problém sa obrátiť na radu odborníka.

Autopoťahy môžu byť rôzne, o čom nás presviedča ich obrovská rozmanitosť. K dispozícii sú autopoťahy značkové, ktoré využívajú najmä nové automobily všetkých značiek alebo autopoťahy neznačkové, ktoré sa predávajú vo väčších supermarketoch a tiež v obchodoch s náhradnými dielmi do vozidiel.

V prvom prípade sa jedná o autopoťahy na mieru, ktoré priamo sadnú do daného vozidla, a to ako z pohľadu svojich rozmerov, tak i z hľadiska samotného dizajnu. Určite je potrebné počítať s tým, že originálne autopoťahy na mieru vyjdú z hľadiska ceny oveľa drahšie, než je tomu u univerzálnych autopoťahov. 



V súčasnej dobe je možné voliť u autopoťahov z mnohých rôznych materiálov. Najčastejšie sú autopoťahy ušité z textilu. Tento typ autopoťahov je veľmi obľúbený hlavne vďaka vlastnostiam, ktorými nepochybne disponujú. Textilné autopoťahy sú väčšinou vyrobené z umelých vlákien v kombinácii s bavlnou. Doprajte si taký tuning auta a budete určite spokojní.


Klasicky medzi neoriginálnymi autopoťahmi sú také, ktoré majú v podstate nahradiť originálne autopoťahy alebo slúžiť ako prikrývka na sedadlá. Tie sú vynikajúce hlavne kvôlitomu, že sú dosť dobre schopné zakryť originálny poťah automobilov, čím do značnej miery sedačkám predĺži život. Určitenie je zlé si takéto autopoťahy kúpiť. Z hľadiska dizajnu sa tiež nemusí jednať o zlú voľbu.

štvrtok 24. marca 2011

Indukčné varné dosky

Indukčné varné dosky patria medzi jednu z najväčších technologických inovácií posledných rokov. Indukčné varenie funguje na spôsobe elektromagnetickej indukcie, ktorá rozkmitáva molekuly kovu obsiahnuté v nádobe na varenie, takže je ohrievaná len nádoba a jej obsah. Samotná doska je studená a vstrebáva len zvyškové teplo. Doska teda teplo nevydáva, teda keď juj zapnete nehrozí žiadne popálenie, indukčné varenie sa nazýva aj studené. Práve vďaka vlastnosti indukčnéj dosky, ktorá ohrieva len dno kovových nádob, nedochádza k tepelným stratám a varenie sa tak stáva veľmi rýchle a úsporné. Napríklad liter vody pomocou indukcie uvaríte zhruba rovnako rýchlo ako v varnej kanvici. Teda polievku uvaríte omnoho rýchlejšie ako na sklo-keramické či iné doske.Nespornou výhodou indukčného varenia je vysoká účinnosť, bezpečnosť a rýchlosť.



Bezpečie a dokonalá regulácia tepla

Na normálnej varnej doske sa vám môže ľahko stať, že sa popálite. Medzi veľké prednosti indukčného varenia patrí práve to, že indukcia využíva iba rozkmitávanie molekúl nádoby a preto je bezpečná. Vďaka tomu, že sa teplo vytvára v samotnej nádobe a nie na platničke nehrozí ani riziko popálenia po zložení nádoby z platničky. Platnička totiž vstrebe iba zvyškové teplo a navyše veľmi rýchlo chladne, pretože varenie okamžite prestáva fungovať. Inými slovami bez priloženej nádoby s feromagnetickým dnom nedochádza k žiadnemu ohrevu. Ak položíte na indukčnú dosku napríklad plastovú nádobu nič sa s ňou nestane ani po dlhom pôsobení. Varenie sa teda pre vás stane rýchlym a bezpečným.


Indukčný varič je je veľmi dobre regulovateľný, nemusíte sa teda báť, že vám pretečie nepríklad polievka. Hrniec totiž reaguje oveľa rýchlejšie ako na normálnom variči a skoro okamžite po znížení intenzity varenia dôjde k ochladeniu hrnca. Ak by Vám polievka predsa len pretiekla, nie je nič jednoduchšie než utrieť povrch variča kuchynskou papierovou utierkou, pretože sa naň nič nepripečie. Údržba dosky sa tak stáva viac ako ľahká!

Prikladám aj stránku, na ktorej si môžete porovnať varné dosky.... (samozrejme nezabudnite si zašktnúť indukčné) 

streda 23. marca 2011

Číslo 3 na vajíčkach.... viete čo znamená???

Číslo 3 na vajíčkach znamená, že vajíčko pochádza z klietkového chovu. Sliepky v klietkových chovoch majú minimálny priestor na život. V jednej klietke je šesť až sedem sliepok, ktoré trpia nedostatkom pohybu. Sliepka nemôže roztiahnuť či mávať krídlami a iba s ťažkosťami sa v klietke otočí. Nedostatok pohybu spôsobuje sliepkam väčšiu lámavosť kostí a častejší výskyt zlomených končatín. Sliepky sú v halách držané jeden rok na umelých medikovaných kŕmnych zmesiach bez toho, aby čo len na chvíľu zhliadli prirodzené svetlo alebo zelenú trávu. Nemajú možnosť rozvíjať nič zo svojich prirodzených potrieb ako hrabanie, hniezdenie alebo roztiahnutie krídel. Po roku znášania vajec sú sliepky vyskladnené a usmrtené!
A práve od sliepok z klietkových chovov pochádza väčšina vajec, ktoré kupujeme. 


Sloboda zvierat už štyri roky vyzýva ľudí, aby nekupovali vajcia označené číslom tri. Práve tie totiž pochádzajú z klietkového chovu. Našťastie, alternatíva existuje. Už aj u nás na Slovensku. Väčšina ľudí si už nemusí kupovať vajcia od sliepok uväznených v úzkych klietkach. V mnohých predajniach potravín dostať kúpiť vajcia z alternatívnych - neklietkových chovov.


Vajcia začínajúce číslom dva sú z podstieľkového chovu. Podstielkový chov predstavuje na pomyselnom rebríčku uspokojovania potrieb sliepok prvý stupeň nad klietkovým chovom. Nosnice sú tu chované vo veľkých halách na podstielke. Už samotná neprítomnosť klietok predstavuje pre ne obrovskú úľavu. Vďaka tomu môžu realizovať potrebu pohybu, majú tu bidielka, priestory pre prašný kúpeľ a hniezda. 


Jednotka označuje voľný chov. Chovné priestory sú tu podobné tým z podstielkových chovov, no nosnice majú navyše možnosť výbehu vo vonkajších priestoroch, na tráve a čerstvom vzduchu. 


Nula znamená ekologický chov, teda bio. Chovatelia pri týchto chovoch musia splniť veľmi prísne podmienky aby vôbec dostali certifikát oprávňujúci predávať ich produkty pod jedným z týchto označení (u nás sa oficiálne používa označenie Bio). Podmienky sa týkajú mnohých oblastí, ako napríklad vlastnosti chovných priestorov, počtu nosníc na veľkosť pôdy a veľmi dôležité sú podmienky týkajúce sa stravy nosníc. V tomto type chovu je všetko prispôsobené tak, aby sa podmienky chovu čo najviac priblížili prirodzeným potrebám nosníc. Predstavuje najvyšší štandard chovu nosníc a je pre ne najvhodnejší.


Nosnice už nemusia živoriť v krutých podmienkach. Každý z nás môže svojim nákupom prispieť k tomu, aby nosnice mali vytvorené priaznivé podmienky zohľadňujúce ich prirodzené správanie a potreby. Stačí naozaj málo, začať kupovať alternatívne vajcia namiesto klietkových.
Zdieľajte aj cez Facebook, aj tak môžete pomôcť, že sa o tom dozvedia ďalší...

štvrtok 17. marca 2011

A je tu čas prezúvania pneumatík

S prichádzajúcimi vyššími teplotami nad nulou prichádza aj prezutie zimných pneumatík.
Nepatríme k tým šťastnejším, kde netreba 2x do roka prezúvať pneumatiky. Totiž letné aj zimné pneumatiky majú špecifické vlastnosti a od nich sa odráža aj bezpečnosť cesty, takže nezanedbávajte to.

Čas na výmenu zimných pneumatík nastáva, ak priemerná denná teplota prekročí sedem stupňov Celzia. Táto všeobecná hodnota je priemerom najvhodnejších teplôt na prezutie, ktoré sa líšia podľa konkrétnych typov obutia. Nad prezutím preto treba vážne rozmýšľať ak sa priemerná teplota dostane nad 7°C tri dni po sebe.
Síce zimné pneumatiky fungujú aj pri teplejšom počasí pomerne dobre, no sú príliš hlučné a dosť sa opotrebúvajú. Letné však môžu pri nízkej teplote zradiť a v prípade sneženia či ľadu je ich použitie zakázané. Netreba sa preto unáhliť a neprezúvať pri prvom náznaku oteplenia.

Na jeseň je situácia opačná. S príchodom nízkych teplôt je dobré prezúvanie zbytočne neodkladať a poistiť sa prezutím na zimné pneumatiky. Okrem výrazne zvýšenej bezpečnosti sa poistíme proti pokute, ak náhle nasneží alebo vznikne poľadovica. Použitie zimných pneumatík je v týchto podmienkach vyžadované zákonom.


Sezónne obutie je zväčša rozdielne na prvý pohľad. Rozdiel spočíva v dezéne i zmesi

Pneumatiky delíme podľa sezónneho typu na letné a zimné. Základným poznávacím znamením zimných pneumatík dezén, ktorý je podstatne štruktúrovanejší. Je dimenzovaný tak, aby zvládol jazdu na snehu či ľade. Pneumatiky nesú zväčša označenie M&S, ktoré znamená Mud & Snow, teda blato a sneh.

Sezónne obutie sa tiež výrazne líši použitou gumenou zmesou. Tá je prispôsobená teplotnému spektru. V teplejších mesiacoch má letná zmes gumy výrazne lepšie vlastnosti než zimná a naopak. Ovplyvňuje priľnavosť, hlučnosť, ale najmä smerovú stabilitu a brzdnú dráhu. Vplyv má tiež na rýchlosť opotrebovania pneumatiky. 

Zmena pneumatík nie je zložitou záležitosťou, najmä v prípade, ak sú obe sady pneumatík obuté na samostatných diskoch. Vtedy je základom odmontovanie starých kolies a namontovanie nových. V servise takáto výmena nestojí veľa, podstatne väčšia je však vstupná investícia do novej sady diskov kolies.
V prípade jedinej sady diskov je výmena pneumatík v domácich podmienkach náročná. Správne zosadenie a nasadenie pneumatiky uľahčuje špeciálny stroj, preto je lepšie túto činnosť nechať na dobre vybavenom pneuservise. Takáto výmena je drahšia a trvá dlhšie, vodič však nemusí dokupovať druhú sadu diskov. Nevýhodou tiež je, že pri každom vyzúvaní a obúvaní na disk sa pneumatika opotrebováva a znižuje sa jej životnosť.
Či už meníme pneumatiky alebo celé disky, pred ich nasadením na auto sa odporúča kolesá vyvážiť. Uskladnením kolies a pneumatík na zimu sa hmota pneumatiky môže mierne presunúť, čo spôsobuje nepríjemné vibrácie. Taktiež netreba zabúdať na správne nahustenie pneumatík, ktoré ovplyvňuje ich celkové vlastnosti i spotrebu.

Ak zvládneme sezónnu výmenu diskov s pneumatikami sami, nemusí nás stáť ani cent. Odporúčané vyváženie stojí okolo 10 eur. Za výmenu diskov a vyváženie zaplatí majiteľ automobilu 15-20 eur v závislosti od regiónu. V prípade prezúvanie pneumatík na jednej sade diskov sa cena za sezónnu výmenu blíži k tridsiatim eurám. Vo väčšine servisov platí – čím väčší priemer pneumatiky a disku, tým vyššia cena. 

pneumatiky a kolesá treba správne uskladniť
Pozornosť si zaslúži i uskladnenie pneumatík, ktoré by malo byť v suchej, tmavej a chladnej miestnosti.  

Odporúčané spôsoby skladovania pneumatík
Okrem domáceho uskladnenia dnes množstvo pneuservisov ponúka službu zimného alebo letného uskladnenia pneumatík priamo v prevádzke. Tým odpadajú vodičovi i starosti s odvozom a dovozom obutia pri sezónnej výmene. Servisy ponúkajú sezónne uskladnenie obutia za poplatok, ktorý sa pohybuje spravidla od 10 do 20 eur. Niektoré servisy túto službu ponúkajú úplne zadarmo.

Maximálny odporúčaný vek pre pneumatiku je šesť rokov, časom totiž gumená zmes tvrdne a stráca svoje vlastnosti. Okrem veku je dôležitý i počet najazdených kilometrov. Ten sa prirodzene odráža na stave kontaktnej ploche pneumatiky a hĺbke dezénu. Vyhláška Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií z roku 2009 vyžaduje pri letných pneumatikách minimálnu hĺbku 1,6 mm, pre zimné obutie platí údaj 3 mm. Samozrejeme platí – čím hlbší dezén, tým lepšie. Odborníci odporúčajú nepoužívať letné pneumatiky s dezénom plytším ako tri milimetre, v zime s hodnotou pod 4 mm. Ak má teda pneumatika hĺbku dezénu len tesne nad tromi milimetrami, nemá význam ich na krátky čas obúvať na úkor bezpečnosti.

pondelok 14. marca 2011

Vyrábame plastelínu

Natrafil som na jeden recept - varenie plastelíny....
Zaberie vám to 1/2 hodinku a deti budú nadšené najprv zo samotného varenia a potom z tvorby.


Budete potrebovať suroviny:
300 ml voda, potravinárska farba (stačí 1/3 balíčka) , 1 PL ocot, 1 PL olej, 150g hladkej múky, 75g soli
Postup:
  • V odmerke zmiešame spolu vodu, olej, ocot a farbu
  • Do TEFLONOVÉHO!!!!!! hrnca dáme 150 g hladkej múky a 75 g soli. Treba určite teflonový, ideálny je nano-biotan, inak by sa hmota pripaľovala.
  • Zalejeme farebnou vodou a dáme variť. 
  • Vytvorí sa kaša, ktorú stále miešame.Po chvíli sa zgrcne na guču, ktorú varíme (prevaľujeme) v hrnci aspoň 15 minút. Keby sa hmota nevarila dostatočne dlho, mohla by sa lepiť. 
  • Nakoniec plastelínu necháme vychladnúť a môžeme sa hrať.


Treba ju skladovať v uzavretej nádobe, alebo v sáčku. Vydrží vraj aj 3 mesiace. Výhodou je, že nie je mastná a je veľmi príjemná aj na dotyk. Ak sa aj náhodou zadupe do koberca, po vyschnutí sa krásne povysáva, z vecí sa tiež bez problémov vyperie. deti na nej asi ešte viac ako modelovanie fascinuje tá alchímia, doprajte im ju.


 

Kolektory... využite slnečný potenciál

V hľadaní nových ekologických zdrojov energie sme pomerne úspešní. Nie len že sme tieto zdroje objavili vo voľne dostupných a nevyčerpateľných silách prírody, ale naučili sme sa ich zachytávať a teraz si postupne zvykáme prakticky ich využívať.


Prírodným zdrojom energie s najväčším potenciálom je slnečné žiarenie. Aktívne využívanie slnečnej energie umožňujú slnečné kolektory, ktoré sa v našich podmienkach používajú najčastejšie na prípravu teplej úžitkovej vody alebo na ohrev vody v bazénoch. Postupne však vzrastá záujem aj o využívanie solárnej energie na podporu vykurovania.

Je aj u nás dostatočná intenzita žiarenia?
Obavy, či je slnečné žiarenie v našich klimatických podmienkach dostatočne silné, sú bezpredmetné. Solárny systém na Slovensku dokáže zabezpečiť 50 - 70 % teplej vody pre domácnosť počas celého roka, pričom v lete to môže byť až 100 %. Solárny systém netreba odstavovať ani v zimnom období, keď slnko nie je dosť silné, aby ohrialo vodu na dostatočnú teplotu. Vtedy kolektory slúžia na predohrev vody, čím ušetria časť peňazí na drahý ohrev. Aj v tomto období dokáže solárny systém ušetriť približne 10 - 20 % nákladov na ohrev teplej úžitkovej vody. Samozrejme v zime môže fungovať len ak v ňom koluje nemrznúca zmes.

Efektívny ohrev 
Hoci v najteplejšom období roka dokáže slnko bez problémov ohriať vodu na viac ako 100 °C, pre bežné potreby domácnosti je postačujúca teplota 55 - 65 °C. Pri týchto teplotách pracuje solárny systém najefektívnejšie a zároveň sa znižuje riziko vzniku vodného kameňa. 
Pri rodinných domoch je vhodné solárne panely umiestňovať na šikmú strechu so sklonom 40 - 50° s južnou, prípadne mierne juhozápadnou orientáciou. Ak rátame na jedného človeka 50l TÚV denne, potom na zabezpečenie teplej vody pre 4- až 5-člennú rodinu by mali stačiť solárne panely s plochou asi 5 až 6 m2. Ak je odchýlka od južného smeru väčšia ako 45°, odporúča sa zväčšiť plocha kolektorov. Kolektory sa uložia priamo na krytinu strechy alebo sa môžu zabudovať do strechy podobne ako strešné okná. Pri inštalácii kolektorov na plochých strechách sa používajú špeciálne stojany. Výhodou je, že si môžete nastaviť optimálnu orientáciu, prípadne použiť otočný stojan.

Ako znižovať straty 
Voda ohrievaná slnkom sa ukladá v solárnom zásobníku, ktorý je napojeným na kotol. Pre zníženie tepelných strát v potrubiach je ideálne zásobník umiestniť čo najbližšie ku kolektoru, teda do podkrovia alebo na najvyššie podlažie v dome.
V našich podmienkach sa používajú solárne systémy, pri ktorých obeh vody zabezpečuje čerpadlo. I keď si takéto riešenie vyžaduje väčšiu vstupnú investíciu ako gravitačné solárne systémy, funguje oveľa efektívnejšie, takže aj náklady sa rýchlejšie vrátia. Investícia do solárneho zariadenia pre ohrev vody pre jeden rodinný dom predstavuje od cca 1 000 do 3 000 €. Pri súčasných cenách energie sa vám táto suma vráti cca za 3 až 8 rokov. Energetická návratnosť, ktorá je dôležitá z environmentálneho hľadiska, je však oveľa kratšia - približne 3 roky. Za ten čas kolektory vyprodukujú rovnaké množstvo energie, aké bolo potrebné na ich výrobu. 

Podpora vykurovania 
Tí, ktorí sa zaujímajú o možnosti využívania solárneho ohrevu na podporu vykurovacieho systému, by mali vedieť, že takýmto spôsobom je možné efektívne a ekonomicky zmysluplne pokryť približne 15 - 30 % ročných nákladov na vykurovanie, v prípade, že ide o dobre zaizolovaný dom zodpovedajúci všetkým súčasným normám a využíva nízkoteplotný vykurovací systém - t. j. podlahové alebo stenové vykurovanie. Prebytky tepla v letnom období sa zvyčajne využívajú na ohrev vody v bazénoch, čím sa dosiahne príjemná teplota vody a predĺži kúpacia sezóna. Plocha kolektorov sa vyráta na základe energetickej bilancie domu, pričom celý systém musí byť navrhnutý a zrealizovaný odborníkmi, ktorí investorovi poskytnú záruky. V prípade solárneho prikurovania majú svoje opodstatnenie aj drahšie vákuové kolektory. Ak je hlavným účelom solárneho systému vyhrievanie vody v bazéne, pri výpočte plochy kolektorov sa vychádza v veľkosti bazénu, a to približne 40 - 50 % jeho plochy.

Pri zvažovaní použitia plochých alebo trubicových vákuových kolektorov, treba zvážiť aj ich umiestnenie z hľadiska dostupnosti možnej údržby. Ak totiž vákuový kolektor v zime zapadne snehom, treba tento sneh mechanicky odstrániť. Vákuový kolektor je tak dobre izolovaný, že nevyžaruje žiadne teplo, ktoré by sneh rozpustilo. Tento problém nehrozí pri plochých kolektoroch, ktoré prostredníctvom regulácie môžete krátkodobo nahriať a vyžiarené teplo spôsobí skĺznutie snehu.




sobota 12. marca 2011

Mydlové orechy - ekologické pranie


Rozmýšľali ste už nad tým ako odbremeniť životné prostredie? A počuli ste už o mydlových orechoch? že nie, tak ja Vám ich predstavím. 


Orechy na pranie (nazývané niekedy aj mydlové orechy) sú vynikajúci prací a čistiaci prostriedok. Sú to plody stromu Sapindus Mukorossi alebo Sapindus Trifoliatus, ktoré rastú v Indii a Nepáli. Jedná sa o 100% prírodný produkt bez chemických prísad. Sú šetrné pre Vašu bielu i farebnú bielizeň - vlnu, bavlnu, i hodváb. Dajú sa použiť pri všetkých teplotách a sú bez bieliacich prísad. Nepenia a neobsahujú vonné prísady. Sú vhodné pre jedincov alergických na chemické látky v bežných pracích prostriedkoch. Po použití sa dajú orechy kompostovať a tým plnohodnotne prírodne spracovať. Pre čistenie používame výťažok z orechov. Orechy sa zbierajú v októbri a spracovávajú sa sušením a odstránením jadra. Jadro orechu nemá žiadne pracie ani čistiace účinky, preto sú orechy dodávané bez jadier.



Chránia životné prostredie a šetria Vašu peňaženku.

Mydlové orechy verzus chemický prací prostriedok.
Chemické pracie prostriedky obsahujú fosfáty a prísady pre zmäkčovanie vody.
Fosfáty sú pre životné prostredie najškodlivejšie, pretože obsahujú fosfor. Fosfor predstavuje živinu pre vodné riasy a sinice, ktoré v potokoch a stojatých vodách spôsobujú problémy. Riasy a sinice sa ľahko premnožia a vzniká tak zelený povlak vodného kvetu, ktorý odčerpáva kyslík z vody a spôsobuje až smrteľné problémy vodným živočíchom. Fosfor spôsobuje tiež problémy pri úprave vody na pitnú. Asi 50% fosforu v mestských splaškových vodách majú na svedomí práve pracie prášky. Priemerná účinnosť čističiek je asi 35 %. Používaním mydlových orechov znížite obsah fosforov v odpadových vodách.


Pri väčšej tvrdosti vody používame s orechmi vhodný zmäkčovač vody, ktorý neškodí životnému prostrediu, napr. sódu. Sóda je nutná prísada na pranie v tvrdej vode. Táto prírodná látka odstraňuje vápnik z bielizne, čím ju zjemňuje, a preto nie je potrebné pridávať žiadnu ďalšiu chemickú aviváž alebo po vypraní veci naťahovať.

Orechy neobsahujú chemické bielidlá a plnidla, preto pranie s mydlovými orechmi  chráni farebné oblečenie. V pracích prostriedkoch sa používa chemická látka na ochranu farieb, ktorá nie je v prírode rozložiteľná.
Bielidla sú chemické látky účinné až od 60° a nie sú vhodné na pranie farebnej bielizne. Tieto látky nespôsobia, že veci sú čistejšie, ale iba žiarivejšie. Tento efekt sa dosiahne potiahnutím vlákna chemickou látkou, ktorá mení lom svetla na látke. Pre pranie vlastne nemajú význam. Rovnaký efekt je možné dosiahnuť aj ekologicky - sušením na slnku.
Plnidla neperú iba zabezpečujú sypkosť prášku a zvyšujú jeho objem. Spotrebiteľ má potom dojem, že si za svoje peniaze odnáša väčšiu krabicu. Používaním mydlových orechov chránite životné prostredie, pretože sa nespotrebuje toľko energie na transport objemných pracích prostriedkov.



Jedným z najvýznamnejších rozdielov je aj cena.
Používaním mydlových orechov nielenže chránite životné prostredie, ale šetríte aj Vašu peňaženku. 1kg orechov vydrží 4 člennej rodine až jeden rok, pri praní 2-4x týždenne. 

Energetické štítky alebo ako nakupovať elektrospotrebiče

Bežná štvorčlenná domácnosť v rodinnom dome spotrebuje ročne 100 GJ energie. Hlavný podiel, približne 80% z celkovej spotreby energie, tvorí vykurovanie a príprava teplej vody, zvyšných 20% tvorí spotreba elektrickej energie na osvetlenie a domáce spotrebiče. 



Ak sa rozhodujete pre kúpu nového domáceho spotrebiča (či už kupujete práčku alebo chladničku s mrazničkou), je dobré vedieť, že nie všetky spotrebiče potrebujú na svoju prevádzku rovnaké množstvo energie. Jeden spotrebič je úspornejší, iný menej. 

Ako porovnať úspornosť spotrebičov?
Napovie nám energetický štítok. Tento zaraďuje spotrebiče do siedmych energetických tried, od A po G. Najúspornejšie sú spotrebiče triedy A, resp. B. Stredné hodnoty predstavujú triedy C a D a najväčšími žrútmi energie sú spotrebiče triedy E, F, G (tieto sú na trhu zriedkavé). A-spotrebiče sú o 45% úspornejšie ako spotrebiče triedy C a D. B-spotrebiče spotrebujú o 25% energie menej v porovnaní so strednými hodnotami.

Ako vypočítame, koľko nás prevádzka spotrebiča bude ročne stáť? 
Na energetickom štítku tiež nájdeme údaj o dennej alebo ročnej spotrebe energie. Spotrebu energie vynásobíme aktuálnou cenou energie, ktorá je v roku 2011 cca 0,143 € /kWh, a ľahko zistíme, koľko nás bude spotrebič ročne stáť. Pri kúpe môžeme navzájom porovnať niekoľko typov chladničiek a rozhodnúť sa pre tú úspornejšiu. Tiež sa oplatí vymeniť staré spotrebiče za nové. Napr. chladničky vyrobené pred desiatimi rokmi, spotrebujú až o 50% viac energie ako nové typy. Budete sa čudovať, ako pozitívne sa výmena starej chladničky odrazí na vašich účtoch. 

Pri nákupe môžeme použiť takéto jednoduché výpočty:
Práčka: spotreba energie x počet praní v roku x cena energie
Pri práčke si treba všímať aj účinnosť prania a odstreďovania. Spotreba vody ovplyvňuje výrazne celkovú cenu za jeden cyklus.
Chladnička: spotreba energie x cena energie
Kompaktná žiarivka: 10 000 (životnosť v hod.) x 0,02 (výkon v kW) x cena energie

Predajca má zo zákona povinnosť označiť nimi tieto spotrebiče: 
chladničky, mrazničky a ich kombinácie,
práčky, sušičky a ich kombinácie,
umývačky riadu,
elektrické rúry na pečenie,
svietidlá,
klimatizačné jednotky,
zásobníky na teplú úžitkovú vodu (elektrické bojlery)

Kúpou energeticky úsporného spotrebiča získame istotu dobrej investície, výrobky vyššej energetickej triedy sú väčšinou kvalitnejšie, vždy šetrnejšie k životnému prostrediu a našemu zdraviu a usporia aj naše finančné prostriedky. 

Moderné prístroje sú aj úsporné
Výrobcovia kuchynských prístrojov pochopili nevyhnutnosť hospodárenia s energiou a tak majú špičkové výrobky podstatne nižšiu spotrebu energie. Napríklad chladničky a mrazničky až o 45 % menej ako pred desiatimi rokmi. Automatické práčky spotrebujú o 20 % menej vody a o 22 % menej elektriny ako pred desiatimi rokmi. Tieto skutočnosti berte do úvahy aj pri rozhodovaní sa o výmene starých spotrebičov za nové.

prevzaté od: greenpeace.org

piatok 11. marca 2011

31 tipov ako šetriť energiou

Vezmite si naše tipy k srdcu a skontrolujte váš byt alebo dom. A ešte predtým môžete poslať link na túto stránku svojim priateľom.

01
Nakupujte energeticky efektívne spotrebiče...
Malé rozdiely v spotrebe elektriny sa rokmi nahromadia do veľkých súm. Najväčšie rozdiely v spotrebe energie sú pri chladničkách a mrazničkách. Tie musia byť, rovnako ako práčky či sporáky v EÚ, povinne označené hodnotením od A (nízka spotreba) po G (vysoká spotreba). Avšak pre chladničky a mrazničky platí od r.2004 ešte presnejšie označovanie: "A+" a "A++".


02
Radšej vyčistite dvierka na sporáku...
Pri každom otvorení dvierok na sporáku uniká asi 20% tepla - preto jedlo pozorujte zvonku. 


03
Chladnička má stáť na chlade...
Ak stojí chladnička alebo mraznička vedľa tepelného zdroja (radiátor, sporák, umývačka riadu, práčka), spotrebúva oveľa viac elektriny! Takže si na ich blízkosť treba dávať pozor, alebo aspoň medzi ne umiestniť izoláciu. Najlepšie je nejaké chladné miesto: pri každom stupni navyše spotrebuje chladnička asi o 4% viac elektriny!

04
Nepreháňať to s chladením...
Ideálna teplota v chladničke je 7°C - na to často stačí 1. stupeň.
Rada navyše: noviny v nevyužitom priestore zabránia pri otváraní veľkému úniku chladného vzduchu.

05
Vypnúť chladničku...
Keď ste dlhšie preč, vytiahnite chladničku zo zásuvky a odneste zvyšok jej obsahu k susedom (dá sa to spojiť s rozmrazovaním).
Kto potrebuje držať v chlade len malé množstvo potravín, zvládne to často aj bez chladničky - najmä v zime.


06
Menej vody pri varení...
Aj pri varení vajec môžete ušetriť: na dno hrnca postačí množstvo vody na hrúbku prsta - vajcia sa uvaria vo vodnej pare. Bez problémov to funguje aj so zemiakmi či brokolicou. 


07
Variť na plyne...
Je to lacnejšie a šetríte tým prírodu. Straty energie sú vďaka priamemu spaľovaniu viditeľne menšie a plyn sa ľahšie reguluje.

08
Využite všetko teplo...
Aj keď je to často napísané v recepte, väčšinou je predhriatie rúry zbytočné (výnimka: špeciálne cesto). Keď ju vypnete pár minút pred dopečením, využijete zvyšok tepla bez míňania elektriny...


09
Pokrievka patrí na hrniec...
Pokrievka na hrnci zníži spotrebu energie až na 1/4! Najlepšie sú tlakové hrnce, ktoré ušetria ďalších 50 % energie.

10
vodu na cestoviny nechať zovrieť v rýchlovarnej kanvici...Najrýchlejšie zovrie voda v rýchlovarnej kanvici alebo za pomoci ponorného variča. Preto ak máte elektrický sporák, oplatí sa nechať vodu najprv zovrieť a až potom vliať do hrnca.


11
Rozmrazujte mrazničku...Ak sa v mrazničke vytvorí vrstva ľadu, začne silno stúpať spotreba energie. Rýchlo tvoriaci sa ľad a námraza prezrádza priepustnosť dverí. Takže nezabudnite raz za čas skontrolovať aj tesnenie.


12
Vetrať krátko a intenzívne...Pri vetraní je lepšie vypnúť kúrenie a dokorán otvoriť okná. Vzduch sa tak rýchlo vymení a steny zostanú teplé. Vetranie cez pootvorené okno a súčasné kúrenie predstavuje obrovské plytvanie.

13
Zaizolujte tepelné potrubia...Ak sú teplovodné potrubia v nevykúrených miestnostiach ako napríklad v pivnici, treba ich starostlivo zaizolovať.
Reflexná fólia stojí pár korún, ročne vám však pomôže ušetriť až niekoľko stovák. Umiestnite ju na stenu za radiátor alebo kachle, fólia tak odrazí späť do miestnosti až 90% tepla.


14
Kontrolujte radiátory...Ak máte vlastné kúrenie, kontrolujte najmä obehové čerpadlo. Moderné čerpadlá spotrebujú oveľa menej elektriny. A nezabudnite na pravidelné odvzdušňovanie radiátorov.


15
Regulujte kúrenie...Zníženie izbovej teploty o jeden stupeň Celzia ušetrí až 6% energie! Pre zdravú izbovú klímu stačí v obývacích izbách 18-20°C, v kuchyni 16-18°C, v detskej izbe 20°C a na chodbách 15°C.
Viete, že malá klimatizačná jednotka pre jedu miestnosť má spotrebu až 1.000 wattov? Je to šesť krát viac, ako veľký stojanový ventilátor!


16
Nainštalujte si programovateľné termostaty...Moderné termostaty dokážu nastaviť teplotu presne podľa vášho želania: večer vyššiu, cez deň a v noci nižšiu.


17
Prádlo sušte na slnku...Sušiče bielizne sú nezmyselnými žrútmi energie. V štvorčlennej domácnosti spotrebujú až 480 kilowatt hodín elektriny! Prádlo je teda oveľa lepšie vyvesiť na čerstvý vzduch!


18
Používajte úsporné žiarovky...Vydržia niekoľkonásobne dlhšie, ušetria asi 80% elektriny. Pretože niektoré úsporné žiarovky obsahuju rizikové látky, nepatria do bežného odpadu. V súčasnosti sa čoraz viac presadzujú aj LED žiarovky. Ich životnosť dosahuje viac ako 50 000 hodín, zatiaľ čo spotreba je radovo v jednotkách wattov, v závislosti na počte použitých LED diód. (1w - 5W)


19
Kúpte si rozvodku s vypínačom...Pohotovostný režim pre hifi systém, televízor či videorekordér spotrebuje ročne množstvo elektiny. Odborníci napríklad vypočítali, že až dva jadrové reaktory sú v Nemecku v prevádzke len preto, aby pokryli túto zbytočnú spotrebu. Ak zapojíte viaceré zariadenia do rozdvojky s vypínačom, pomôžete sebe aj životnému prostrediu.
Nabíjačka, na ktorú nieje pripojený mobil či fotoaparát zvyčajne ďalej spotrebúva elektrinu a mení ju na teplo (môžete si to vyskúšať). Ak ju teda nechávate v sásuvke ak keď svoje zariadenia nenabíjate, míňate tím až 10 krát viac energie ako je treba pri nabíjaní...


20
Nech si aj fax zdriemne...Zariadenia, ktoré v noci nepotrebujete, môžete zapojiť do časovo nastavitelného prepínača. Cez deň pracujú, v noci spia...


21
Obyčajné žiarovky na WC, do kúpeľne a pivnice...Všetka česť Edisonovi, ale tradičné žiarovky extrémne plytvajú energiou. Až 90% jej unikne vo forme tepla. Jediný zmysel majú tam, kde sa zdržiavate iba krátko. Nie je tomu tak dávno, čo bol počet cyklov zapnutia a vypnutia obmedzený. Dnešné žiarivky sú konštruované tak, aby ich elektronika a trubica zvládla počas životnosti až pol milióna cyklov svietenia. Znamená to, že je možné používať ich aj tam, kde rozsvecujeme svietidlo iba na krátku dobu – hoci i niekoľko krát denne.


22
Vypnite počítač...
Aj keď na počítači práve nepracujete, stále pohlcuje až 70% energie. Takže aj cez kratšie prestávky je lepšie ho vypínať! Ak si kupujete nový počítač, vedzte, že ploché obrazovky sú energeticky šetrnejšie ako klasické.
Ak si kupujete nový počítač, vedzte, že ploché LCD obrazovky sú energeticky šetrnejšie než klasické CRT monitory. Ak zvažujete kúpu notebooku, vedzte, že pri rovnakom výkone majú nižšiu spotrebu.


23
Krátka sprcha namiesto kúpeľa...Príprava teplej vody pohlcuje najviac energie v domácnostiach. Preto je lepšie krátko sa osprchovať ako naplniť celú vaňu množstvom vody. Používajte úsporné hlavice, znižujú spotrebu vody o polovicu. Pri šampónovaní či mydlení sprchu vypnite.


24
Nevyvárajte a nepredpierajtie...Väčšina baktérií sa zničí už pri 60-tich stupňoch. A na rozdiel od vyváracieho režimu pri tejto teplote ušetríte 50% elektriny. Často postačí aj 30 alebo 40 stupňov. Takže predpieranie si môžeme odpustiť...


25
Vždy plnú práčku...Práčka naplnená len jednou ponožkou spotrebuje rovnako veľa energie ako úplne plná. Niektoré modely sú vybavené úsporným programom pre polovičné naplnenie, ktorý zníži spotrebu asi o tretinu.


26
Nenakupujte prístroje na baterky...Telefóny, elektrické holiace strojčeky a zubné kefky s priamym sieťovým pripojením spotrebujú podstatne menej ako prístroje na baterky.


27
Energia zo slnka...Na európskych strechách sú už milióny solárnych zariadení na výrobu teplej vody či elektrickej energie. 1,5 m2 plochy teplovodného kolektoru na osobu pokryje ročne viac než polovicu spotreby.

28
Urobte si pohodlie...Dobrá izolácia vonkajších stien, podkrovia a pivnice môže ušetriť viac ako polovicu nákladov na kúrenie. Inštaláciou kvalitných okien môžete znížiť tepelné straty až o 70%! Takéto okná maju drevené rámy, účinnú izoláciu, dvojité sklo s nízkou hodnotou prestupu tepla (predovšetkým infračerveného žiarenia) a priestor medzi nimi je vyplnený plynom s nízkou tepelnou vodivosťou. (napr. argónom). Tieto okná sú drahšie, ale vložené náklady sa vám počas doby ich životnosti niekoľkonásobne vrátia. A ešte jedna rada - ak chcete chrániť vaše zdravie a životné prostredie, vyhnite sa plastovým oknám vyrobeným z PVC. Pri výrobe, počas životnosti a pri jeho likvidácii sa
totiž z PVC môzu uvoľňovať do okolia nebezpečné látky!


29
Toastujte...Kto neohrieva staré pečivo v rúre, ale na nádstavci na toastovači, ušetrí až 70% energie.


30
Mikrovlnku len na maličkosti...Už pri dvoch porciách spotrebuje mikrovlnka viac energie ako sporák. Taktiež rozmrazovanie v mikrovlnke míňa príliš veža energie - takže potraviny radšej vyberte z mrazničky dostatočne včas pred varením.


31
Zhasínajte svetlo...Rada, ktorú iste poznáte. Osvetlenie spotrebuje až desatinu elektriny v domácnosti. Takže: posledný zhasína ;-)



PODIEL CO2 NA 4-ČLENNÚ RODINU

46% Vykurovanie a teplá voda

38% Doprava

16% Spotreba elektriny

Spolu: 16 ton CO2 za rok


Čo má najvyššiu spotrebu elektriny?


Spotreba v kilowatt hodinách / rok
2-členná domácnosť4-členná domácnosť
teplá voda (kúpeľňa)7801390
domáce spotrebiče (fén, rádio...)450690
elektrická rúra410600
mraznička360435
chladnička320370
teplá voda (kuchyňa)300440
sušička bielizne235480
osvetlenie295450
pomocné prístroje centrálneho kúrenia290370
umývačka riadu210340
práčka140300
televízor140190