Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

sobota 16. apríla 2011

Staré lieky nepatria do koša!

V odpade končia neraz aj nerozbalené lieky ale predpisujú sa vo veľkom a plytvá sa nimi. Málokto však vie, že po uplynutí doby použiteľnosti sa z liečiv stáva nebezpečný odpad. A ten treba odborne zneškodniť.

Ľudia na Slovensku ročne vrátia do lekární vyše 80 ton nespotrebovaných liekov a prípravkov po dátume expirácie. Likvidujú sa v špeciálnych spaľovniach. So zberom liekov sa u nás začalo pred 16timi rokmi a darí sa mu. Liekmi, či už na predpis, alebo bez neho, sa u nás stále plytvá. Vo dvoch spaľovniach nebezpečného odpadu v Šali a v Kysuckom Novom Meste končia tony nespotrebovaných liekov a liekov po čase expirácie. Dokonca v Amerike ich spaľovaním vytvárajú energiu. Vyrobia toľko energie, ktoré pokryju ročnú spotrebu vyše 300 domácností.



Ešte pred takými 16 rokmi domácnosti bežne vyhadzovali staré lieky do kontajnerov, dnes ich zberajú vo všetkých lekárňach. Ľudia túto separáciu berú vážne. Najviac sa vracajú lieky, ktoré mali ľudia prepísané na recept. Tvoria až 80 percent,

Druhotný zber liekov spustil Štátny ústav na kontrolu liečiv v roku 1996, na vypracovaní metodiky zberu sa podieľala bratislavská spoločnosť Modrá planéta. Stará sa nielen o zber a zvoz liekov zo všetkých lekární, ale aj o bezpečnú likvidáciu v spaľovniach nebezpečného odpadu. „Je to jediná separovaná časť komunálneho odpadu, ktorá funguje bez problémov,“ hovorí majiteľ firmy Roman Čech. Zabezpečuje, aby sa chemikálie z liekov nedostávali na skládky a do spaľovní komunálneho odpadu, kde by mohli ohroziť podzemné vody a ovzdušie.
Kým v roku 1998 sa vyzbieralo 12 ton starých liekov, už o rok to bol dvojnásobok, v roku 2006 až 80 ton. „Slováci sú síce v tomto disciplinovaní, no na druhej strane to svedčí o plytvaní liečivami. Keď sa občas pozrieme do vriec, v ktorých sa liečivá zvážajú, nájdu sa v nich celé neotvorené balenia,“ povedal Čech.


Takže ak máte doma staré lieky, šup, šup s nimi do lekárne....


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára