Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

nedeľa 17. apríla 2011

Záhradné jazierko

Jazierka sa v súčasnosti čoraz viac dostávajú do popredia a sa stávajú estetickým doplnkom v našich záhradách. Záhradné jazierka doplnené o fontánu, prípadne kaskádu, ktorou neustále preteká voda alebo potôčik sú potom jedinečným a vyhľadávaným miestom na oddych. 

 

Jazierko sa dá vybudovať prakticky na každom mieste v záhrade. Nemalo by byť umiestnené pod väčšími stromami, pretože  z nich opadáva lístie, alebo ihličie, ktoré na dne jazierka kvasí a vytvára jedovaté plyny a  tým sa narúša biologická rovnováha v jazierku. Ideálne je miesto na ktorom sa počas dňa strieda tieň so slnečným žiarením. Takéto prostredie zaručí ideálne prostredie pre živočíchov ,či širokej škály močiarnych a vodných rastlín.


Jazierko je možné vybudovať akéhokoľvek možného tvaru. Pri návrhu rozmerov však treba zvážiť hĺbku a aké množstvo vody chceme mať v jazierku.Ak chceme mať v jazierku veľké množstvo vody (napr. kvôli rybám t.j. min. 10,0 m3 vody), tak je samozrejmé, že je potrebné navrhnúť väčšie rozmery.  Rôzne hĺbkové zóny v jazierku sú dôležité a potrebné predovšetkým pre živočíchy a rastliny žijúce v jazierku. Každý živočích alebo rastlina potrebuje pre svoj rast a vývoj rôznu hĺbkovú zónu.

Jazierko môžme rozdeliť na 3 zóny. 


Močiarna zóna– hĺbka vody cca 20cm
Je to najdôležitejšia zóna pre močiarne rastliny. Tieto močiarne rastliny tvoria skrýše a základný zdroj potravy pre mnohé drobné vodné živočíchy. Do takejto zóny sa vysádzajú rastliny ako sú napr. viacročne byliny (Mäta vodná), trstiny (Pálka) a iné močiarne rastliny (Záružlie močiarne, Iskerník, Kosatce) a pod.


   
Plytká zóna- hĺbka vody cca 30-70cm
Prechodná zóna medzi močiarnou a hĺbkovou zónou. Táto zóna je potrebná pre istý druh vodných rastlín ako aj pre väčšie vodné živočíchy (ryby, obojživelníky), kde sa môžu v hustom poraste rozmnožovať a prijímať prirodzenú „prírodou ponúknutú" potravu. Do tejto zóny vysádzame menšie lekná, trstiny a iné podhľadinové vodné rastliny.
   

Hlboká zóna– hĺbka vody až 2 m

Slúži pre pohyb dospelých rýb, kde majú dostatočný pokoj a skrýšu pred stresovými situáciami. V tejto zóne sú sústredené ryby pri veľkých horúčavách alebo silných mrazoch. V lete sa totiž táto zóna neprehrieva a udržiava si svoju klímu, v zime je to zase najteplejšie miesto v jazierku, ktoré nezamŕza (teplota vody cca 4 stupne).   

Na dne jazierka (v hlbokej zóne) sa nachádza kal, ktorý vzniká z rybích výkalov, zo zvyškov odumretých rastlín a živočíchov, z opadaného lístia a pod. Dno jazierka treba pravidelne čistiť cca 2-4 roky odstránením nebezpečného kalu napr. pomocou vodného vysávača.

Takže poďme na postup.

Pomocou piesku, malých drevených kolíkov alebo hadice si vyznačte obrysy Vášho plánovaného jazierka a môžte si aj naznačiť približné rysy úrovní jazierka.



Potom sa pustíme do výkopu jazierka. Hrany nesmú byť ostré a nemôžu sa v našom vykopanom jazierku nachádzať kamene, aby nám neprerezali fóliu. 



Natiahneme izolačný materiál, ktorý nám aj ochráni fóliu od prederavenia. Položíme jazierkovú fóliu, čím hrubšia, tým dlhšie vydrží, ale horšie sa tvaruje. Samozrejme sa ju snažíme čo najviac vytvarovať podľa požadovaných úrovní. 


Potom sa pustíme do zakrývania fólie kameňmi. Predsa, fólia nieje 2x estetická. 



Postupne jazierko napúšťame a sadíme jednotlivé rastliny. Samozrejme netreba zabudnúť na filter, ten nám pomôže udržať jazierko čistejšie. 

Jazierko necháme pár dní postáť a až tak pridáme posledný prvok nášho jazierka - rybičky.

Ako sú napríklad uvádzam koi kapry, závojnatky, zelená forma parmičky nádhernej alebo panciernik škvrnitý. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára