Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

streda 4. mája 2011

Pergola - záhradný doplnok

Na posedenie s priateľmi a na relaxáciu priamo na vašej záhrade najlepšie poslúži v súčasnej dobe stále obľúbenejšia pergola, ktorá sa môže stať akousi oázou uprostred inak všednej záhrady.


Pergoly patria medzi architektonické prvky zdobiace naše záhrady, sú prerastené lístím a kvetmi a práve tie tu bývajú často tou najväčšou pýchou. Pergola ale neplní len okrasnú funkciu. Rovnako dobre slúži aj ako miesto k odpočinku alebo posedenie s priateľmi. A čo to vlastne pergola je? Ide o záhradnú stavbu bez zastrešenia iba s dekoratívnym krovom, ktorá však môže byť aj plne zastrešená, najčastejšie sa používajú priehľadné polykarbonátové dosky.

Vzhľad pergoly záleží predovšetkým na materiáli, z ktorého je zhotovená a najprirodzenejšie sú pergoly drevené. Na záhradné stavby sa väčšinou používa drevo ihličnanov. Možno použiť aj tvrdé drevo, ale býva drahšie a horšie spracovateľné. Pergoly by mali byť stavané predovšetkým z takých materiálov, aby zapadli do celkového obrazu záhrady.

Pergoly sú ideálne pre popínavé rastliny. Správnu výsadbu by sme mali voliť podľa konštrukcie a podľa umiestnenia vzhľadom na slnku. Ak naša pergola patrí medzi tie jednoduchšie, volíme husto rastúce rastliny ako vistéria, poskytujúca ochranu proti slnku. Rastliny by však nemali zakrývať napríklad umelecké mreže, ktoré by mali byť aspoň z časti viditeľné. Najlepšou voľbou sa v tomto prípade zdajú byť ruže či plamienky. Ruže možno pestovať aj v polotieni. Ak je pergola umiestnená v tieni, najvhodnejšou rastlinou bude brečtan patriaci medzi vždyzelené rastliny. Vistéria či vínna réva naopak dobre znáša plné slnko. Ak chceme našu pergolu ozvláštniť, využijeme ozdobné tekvice, ktoré slúžia ako príjemná dekorácia pripomínajúca lampiónmi.

Pergola býva z pravidla vybudovaná z troch základných prvkov - nosných stĺpov, vodorovných trámov a horných priečok. Podľa umiestnenia rozlišujeme pergoly na vchodové, zdôrazňujúca vstup do domu, rohové, ktoré sa stavajú za účelom súkromia buď do priestoru záhrady s dvoma plnými a dvoma pevnými stenami, alebo využívajú vhodného oplotenia či muriva domu. K vizuálnemu oddelenie jednotlivých častí záhrady slúžia deliace pergoly. Zvláštnym typom sú okrasné oblúky, ktoré zdôrazňujú vstup alebo vyznačujú bránku.


Ak chceme, aby naša pergola vydržala čo najdlhšie, mali by sme sa o ňu náležite starať. Drevo je nutné natierať ochrannými nátermi, moriť alebo napúšťať konzervačnými prostriedkami. Náter pomáha aj proti hrdzi u kovov. Ak máme pergolu zastrešenú, musíme dbať na dobrú nosnosť konštrukcie, aby sa nám v zimných mesiacoch pod ťarchou snehu neprepadla.



Ak vás už omrzel plátený záhradný altánok, ktorý pri prvom väčšom vetre odletí, je pergola tým pravým riešením. Možno si ju nechať vyrobiť na zákazku alebo kúpiť vo forme stavebnice, ale šikovný domáci majster ju zvládne vyrobiť aj sám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára