Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

utorok 3. mája 2011

Zachráň život orangutánom

Chceš naozaj pomôcť vymierajúcim ľudoopom?

Ak chceš vedieť ako pomôžeš, pozri si alebo stiahni film GREEN na tejto adrese: http://www.greenthefilm.com/ Film je voľne dostupný a bez komentára. Je to emotívne a srdcervúce video, ktoré nenechá nikoho, kto má rád ľudoopy, chladným. Je o našej zodpovednosti a vine za ničenie pralesov a zabíjanie zvierat vrátane ľudoopov. Film získal viac ako 20 medzinárodných cien na rôznych festivaloch. Je príbehom orangutanice Green, ktorá sa dostala do sveta, o ktorom sa jej predtým ani nesnívalo a ktorý jej spôsobil jej koniec. 

Viete, že našou nevedomosťou zabíjame orangutany?

Ázijské krajiny ovládol ohromný rozmach v produkcii palmového oleja.Čo to má spoločné s orangutanmi?
 Ak má vzniknúť plantáž s palmou olejovou, najprv musíte vyrúbať a vyholiť celý prales. Stromy sa zotnú a zvyšok lesa sa vypáli. Potom sa vysadia sadenice a čaká sa na čas, kým palma začne rodiť. Z plodov sa vyrába palmový olej. Tento produkt sa potom úspešne vyváža do Európy a Ameriky, kde je po ňom obrovský dopyt. Prečo? Predovšetkým preto, lebo sa pridáva do obrovského množstva výrobkov, ktoré my, konzumenti spotrebúvame a ani o tom nevieme. Nájde sa v potravinách ako sú napr. tyčinky Mars a mnohé iné, v pracích práškoch, avivážach, mydlách a hojne sa používa v kozmetickom priemysle (rúže na pery, krémy, atď) a jeho využitie je aj vo výrobe pohonných hmôt. Najväčšou tragédiou palmového oleja je, že palma rodí produktívne len 15 rokov. Potom sa pôda vyčerpá a nedá sa viac použiť (pôdna vrstva pralesov je veľmi tenká). To ale znamená, že pestovateľ ide ďalej a vyrubuje ďalší kus pralesa. Po plantáži ostane len mesačná krajina.

Ako pomôžeš? Kupuj naše oleje a zachrániš orangutany!

V prvom rade sa už vďaka prebiehajúcej kampani podarilo dosiahnuť, že európsky parlament práve schvaľuje povinnosť každej členskej krajiny uvádzať na etikete príslušného výrobku informáciu či výrobok obsahuje palmový olej. Doteraz sa častokrát uvádzal len údaj "rastlinný olej", za čím sa skrýval i palmový olej z Ázie. Toto je jediná cesta ako zastaviť katastrofu, pretože takéto výrobky môžu konzumenti, ako sme my, ignorovať. Ak sa zníži predaj, zníži sa následne i produkcia a deštrukcia pralesov a v konečnom dôsledku zabíjanie orangutanov. Kupujte domáce oleje! Už čoskoro budú výrobky informovať či obsahujú palmový olej, potom ich ignorujte! Ak nič neurobíme, orangutany vyhynú!


A nezabudni, keď pôjdeš do zoo, dones starý mobil. Alebo daj vedieť známym, ktorí sa do ZOO chystajú, nech prinesú staré mobily a naozaj pomôžete. Pretože za každý odovzdaný mobil dostane Európska asociácia zoloogických záhrad a akvárií (EAZA) 0,40 € na projekty záchrany ľudoopov a ich prirodzeného životného prostredia. Do akcie sú zapojené ZOO Bojnice, ZOO Bratislava, ZOO Košice a ZOO Spišská Nová ves.


Ekologickou recykláciou a opätovným využitím tantalu, ktorý je obsiahnutý v mobilných telefónoch, sa zníži potreba primárnej ťažby, čím dôjde k šetreniu prírodných zdrojov a k zmenšovaniu enviromentálnych škôd v prirodzenom prostredí ľudoopov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára