Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

pondelok 27. júna 2011

Domáce hnojivo

Vedeli ste o tom, že hnojivo pre rastliny nemusíme kupovať iba v obchode, ale môžeme využiť našu domácnosť?
Fantasticky funguje ako hnojivo obyčajná kávová usadenina. Používa sa napríklad na hnojenie balkónových kvetov, ale aj pažítky, či bazalky. Osvedčené hnojivá pre izbové rastliny sú tiež studený čaj, staré pivo, vychladnutá voda, v ktorej sa predtým varili zemiaky alebo voda po varení vajíčok na tvrdo. Špeciálne hnojivo na palmy získate, ak ich budete zalievať vodou, v ktorej sa predtým varila šošovica. Budú mať nádherné lesklé listy. Ak chcete presadiť palmy, alebo fikusy, skúste si odložiť šupky so zemiakov, banánov, alebo jabĺk a pri presadzovaní ich primiešajte do spodnej pôdy v kvetináči. Neobávajte sa zápachu, pretože takéto organické hnojivo sa veľmi rýchlo rozloží.


Ani použité papierové vrecúška s čiernym čajom nemusíme vyhadzovať. Ak ich zahrabeme do hĺbky asi 5 cm ku všetkým veľkým rastlinám budú pôsobiť asi 6 týždňov, ako hnojivo. Môžeme nimi prihnojiť aj kaktusy, vtedy pôsobia až 10 týždňov. Vyvarená voda z ryže je tiež skvelým hnojivom na izbové rastlinky, či kvety.

Ak máte doma akvárium, taktiež nevylievajte kal pri čistení do odpadu. Perfektne poslúži vašim kvetinám.
A kuriozita na koniec. Ak máte doma malé bábätko, ktoré sa pocikáva do papierových plienok – vysteľte nimi dno kvetináčov veľkých rastlín, ktoré potrebujú veľa vlahy (banánovník, lopatkovec). Pozor, plienky musia byť naozaj pocikané. Takto vám nahradia na dva mesiace hnojivo. A vraj, keď po roku  budete presádzať rastliny do väčšej nádoby, po plienkach nenájdete ani stopy. (ešte som neskúšal... )

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára