Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

štvrtok 23. júna 2011

Zakladáme trávnik

Plocha trávnika sa skladá z miliónov rastlín. Každá rastlinka by sama o sebe nevydržala denné zaťaženie pri našľapovaní užívateľov. Až vďaka veľkému počtu rastlín sa zaťaženie rozloží. Aj napriek tomu pri našľapovaní odumiera stará tráva a musí sa nahradiť novou, mladou trávou.

Trávnik musí teda stále dorastať a kosením sa zbavuje starej trávy. Len potom sa môže regenerovať a je pripravený odolávať stálemu zaťaženiu. Plynulý rast možno dosiahnuť ale len pravidelným prísunom živín. Najlepšie výsledky sa dosiahnú, keď sa trávnik hnojí 2 - 3 krát za vegetačné obdobie organicko - minerálnymi hnojivami NPK. Prvé hnojenie by sa malo vykonávať skoro na jar, druhé hnojenie skoro v lete, tretie hnojenie možno vykonať špeciálnymi hnojivami v neskorom lete alebo na začiatku zimy.



Kto kladie dôraz na pestovaný trávnik, ten ho kultivuje, to znamená kyprí, prevzdušňuje a ničí burinu 2 x za rok. Raz neskoro na jar a raz v neskorom lete. Pri kultivácii (vertikálny rez) nože kultivátora rozrezávajú trávne trsy a tak pomáhajú tráve dýchať. Tiež prísun vody a hnojiva môže potom opäť fungovať. Odpad z kultivovania je v každom prípade nutné z trávnika odstrániť a je ho možné  kompostovať. Pri kultivácii by mala byť pôda suchá, ale nie vysušená, pretože do príliš tvrdej pôdy nemôžu preniknúť nože kultivátora.

Založenie nového trávnika

Najlepšie termíny pre siatie trávnika sú jar a jeseň, pričom prednosť by sa mala dať jeseni, pretože novo zasiatý trávnik trávnik môže cez zimu v pokoji rásť a nešliape sa po ňom. Pred sejbou sa musí pôda nakypriť do hĺbky, najmenej na hĺbku rycích vidiel, je nutné odstrániť zvyšky korienkov, kamene a burinu. Po pripravení pôdy sa plocha, ktorá sa bude osievať, nahrubo zarovná do roviny a pre nový trávnik sa 2-3 dni pred sejbou do hornej vrstvy pôdy zapracuje 60 g trávneho hnojiva, napr Floraself, cca 5 cm hlboko.

Za dva dni je pôda natoľko usadená, že možno plochu, ktorá sa bude osievať, presne vyrovnať. Aby bol trávnik hustý a odolný, rovnomerne sa rozoseje 20-25 g kvalitnej trávnej zmesi na m2. Praktickou metódou je tiež zmiešanie osiva s pieskom a následné rozosiate sejacím vozíkom. Nakoniec sa plocha uválcuje a opatrne pokropí 5 litrov/m2.


Dôležitá je vyvážená zmes osiva. Kvalitná trávna zmes obsahuje trávne semená, ktoré tvoria silné korene a rastú do šírky namiesto do výšky, je z nich malé množstvo odpadu pri kosení a sú odolné. V ponuke sú napr ozdobné trávniky, úžitkové trávniky, športové trávniky a špeciálne zmesi, ako napr. trávnik na tienisté miesta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára