Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

streda 23. marca 2011

Číslo 3 na vajíčkach.... viete čo znamená???

Číslo 3 na vajíčkach znamená, že vajíčko pochádza z klietkového chovu. Sliepky v klietkových chovoch majú minimálny priestor na život. V jednej klietke je šesť až sedem sliepok, ktoré trpia nedostatkom pohybu. Sliepka nemôže roztiahnuť či mávať krídlami a iba s ťažkosťami sa v klietke otočí. Nedostatok pohybu spôsobuje sliepkam väčšiu lámavosť kostí a častejší výskyt zlomených končatín. Sliepky sú v halách držané jeden rok na umelých medikovaných kŕmnych zmesiach bez toho, aby čo len na chvíľu zhliadli prirodzené svetlo alebo zelenú trávu. Nemajú možnosť rozvíjať nič zo svojich prirodzených potrieb ako hrabanie, hniezdenie alebo roztiahnutie krídel. Po roku znášania vajec sú sliepky vyskladnené a usmrtené!
A práve od sliepok z klietkových chovov pochádza väčšina vajec, ktoré kupujeme. 


Sloboda zvierat už štyri roky vyzýva ľudí, aby nekupovali vajcia označené číslom tri. Práve tie totiž pochádzajú z klietkového chovu. Našťastie, alternatíva existuje. Už aj u nás na Slovensku. Väčšina ľudí si už nemusí kupovať vajcia od sliepok uväznených v úzkych klietkach. V mnohých predajniach potravín dostať kúpiť vajcia z alternatívnych - neklietkových chovov.


Vajcia začínajúce číslom dva sú z podstieľkového chovu. Podstielkový chov predstavuje na pomyselnom rebríčku uspokojovania potrieb sliepok prvý stupeň nad klietkovým chovom. Nosnice sú tu chované vo veľkých halách na podstielke. Už samotná neprítomnosť klietok predstavuje pre ne obrovskú úľavu. Vďaka tomu môžu realizovať potrebu pohybu, majú tu bidielka, priestory pre prašný kúpeľ a hniezda. 


Jednotka označuje voľný chov. Chovné priestory sú tu podobné tým z podstielkových chovov, no nosnice majú navyše možnosť výbehu vo vonkajších priestoroch, na tráve a čerstvom vzduchu. 


Nula znamená ekologický chov, teda bio. Chovatelia pri týchto chovoch musia splniť veľmi prísne podmienky aby vôbec dostali certifikát oprávňujúci predávať ich produkty pod jedným z týchto označení (u nás sa oficiálne používa označenie Bio). Podmienky sa týkajú mnohých oblastí, ako napríklad vlastnosti chovných priestorov, počtu nosníc na veľkosť pôdy a veľmi dôležité sú podmienky týkajúce sa stravy nosníc. V tomto type chovu je všetko prispôsobené tak, aby sa podmienky chovu čo najviac priblížili prirodzeným potrebám nosníc. Predstavuje najvyšší štandard chovu nosníc a je pre ne najvhodnejší.


Nosnice už nemusia živoriť v krutých podmienkach. Každý z nás môže svojim nákupom prispieť k tomu, aby nosnice mali vytvorené priaznivé podmienky zohľadňujúce ich prirodzené správanie a potreby. Stačí naozaj málo, začať kupovať alternatívne vajcia namiesto klietkových.
Zdieľajte aj cez Facebook, aj tak môžete pomôcť, že sa o tom dozvedia ďalší...

1 komentár:

  1. My máme domáce vajíčka, takže vôbec neviem, čo je na nich natisknutého :-). Domáce vajíčka sú najlepšie a najzdravšie :-). Máme päť sliepok a za ten trosiek kŕmenie a starostlivosť tá domáci vajíčka rozhodne stojí :-).

    OdpovedaťOdstrániť