Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

štvrtok 10. marca 2011

Slamenné domy

Stava domov zo slamených balíkov je u nás stále skôr neznáma, v cudzine sa ale teší stále väčšej obľube. Postavenie slameného domu je jednoduchšie a menej nákladné, ako postavenie domu zo štandartného stavebného materiálu. Vďaka vynikajúcim izolačným schopnostiam slamy  sa navyše dosiahne veľkých úspor energie, dá sa hovoriť o pasívnom dome.
Slama zažíva poslednou dobou v stavebníctve svoj ​​comeback, nielen ako tepelná a zvuková izolácia , ale aj ako samonosný stavebný materiál .
Dnešné slamené domy vstupujú do povedomia ľudí ako klasické spoľahlivé a úsporné stavby, ktoré na prvý pohľad možno nerozoznáte od ostatných. Iba v nich je bežný stavebný materiál (tehla) nahradený balíky zlisovanej slamy. Bývanie v slamennom dome je príjemné a jeho stavba menej náročná.




Kým v Slovenskej republike je slamený dom zvláštnosťou, v zahraničí napr. vo Veľkej Británii, v USA alebo na Novom Zélande - je to populárna metóda stavania domov. Slamené domy sa tam stavajú dvoma spôsobmi. Prvý využíva konštrukciu z nosných balíkov, ktoré však musia byť veľmi dobre zlisované - z nich sa potom stavia múr ako z tehál, a sú vertikálne spojované. Výhodou tejto techniky je veľmi malá spotreba dreva.Alternatívnym postupom je postaviť drevenú konštrukciu, ktorá je potom vyplnená slamenými balíkmi. V oboch prípadoch sa používajú betónové základy.


Slamené domy sú väčšinou jednopodlažné, ale môžu mať aj viac poschodí. A ak si to majiteľ nepraje, nikto nespozná, že dom nie je z tehál. Väčšinou sa ale majitelia k tomuto sympatickému prírodnému materiálu hlásia a využijú vlastností slamy k viac či menej netradičnému dizajnu - typickým príkladom sú domy s kruhovým obvodom, oválnymi výklenky a nepravidelnú hrboľatú omietkou.
Veľa ľudí sa na slamu ako stavebný materiál pozerá nedôverčivo, je preto na čase vyvrátiť niekoľko mýtov. Za problém sa zdá napadnutie hmyzom. Ten sa však, po tom, čo je múr omietnutý, nemá šancu sa dovnútra dostať.Navyše ho ani tento materiál nepriťahuje. Ak by sa nejaký dovnútra dostal, zistí,že je takmer nemožné sa v pevne zlisovaných balíkoch pohybovať.


Ďalší mýtus sa týka malej žiaruvzdornosti. Pri testoch, ktoré boli v USA a v Kanade vykonali, sa ukázalo, že omietnuté múry zo slamených balíkov odolávajú ohňu až dve hodiny, kým múry z bežného stavebného materiálu v priemere pol hodiny až hodinu. Hovorí sa tomu efekt telefónneho zoznamu - jeho jednotlivé listy by zhoreli hneď, ale bez prístupu kyslíka horieť nezačnú - podobne je to s jednotlivými steblami slamy a celým utláčaným balíkom. Iní sa obávajú toho, že slama začne hniť. Každý organický materiál však k tomu, aby začal hniť, vyžaduje kyslík a vodu. S technicky správnu konštrukciou sa voda do slamy nedostane a tak znemožní hnitiu. Slama bola používaná ako izolačný materiál po mnohých storočí, a bola dokonca nájdená vo vynikajúcom stave v tisícky rokov starých egyptských hrobkách. A životnosť slamených domov? V USA stojí slamené domy postavené v devätnástom storočí, ktoré sú stále funkčné. To, myslím, hovorí za všetko.
Pri stavbe sa slamou je nutné brať na zreteľ, že balíky zaberajú viac priestoru než obyčajné steny - slamený balík je oveľa širší ako tehla. Dobrým nápadom je využiť hrúbku slamené "múru" vo svoj prospech. Napríklad zo širokého okraja, ktorý zostane vedľa vsadeného okna môže byť lavička či ležadlo pre relaxáciu.

 
Workshopy o stavaní zo slamy sa už organizujú aj na Slovensku. Záujemcovia sa na nich dozvedia potrebné informácie a počas niekoľkodňového kurzu spoločne postavia menší domček. 

Stavba slameného domu výjde lacnejšie oproti klasickému domu ale najväčšie úspory prídu až so samotným bývaním, teda s úsporami tepelnej energie. Zástancovia slamených domov sľubujú zníženie výdavkov za vykurovanie až o 70%. Vo Švajčiarsku stojí dom zo silných slamených balíkov s obrovským oknom na juh - kombináciou tepelnej izolácie zo slamy a prístupu slnka je tento dom aj cez zimu príjemne vyhriaty a majiteľ tvrdí, že zapína kúrenie len výnimočne. V zásade možno zo slamených balíkov postaviť i pasívny dom .

 Nevýhoda slamenného domu sa týka interiéru - musíme pamätať na to, že si nemôžeme len tak zavesiť niečo ťažšieho na stenu. O policiach alebo kuchynskej linke, ktorú by sme na stenu chceli pripevniť, musíme uvažovať už pri stavbe.

Aj napriek tomu je stavanie zo slamených balíkov zaujímavú alternatívne technikou, ktorá má budúcnosť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára