Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

sobota 12. marca 2011

Mydlové orechy - ekologické pranie


Rozmýšľali ste už nad tým ako odbremeniť životné prostredie? A počuli ste už o mydlových orechoch? že nie, tak ja Vám ich predstavím. 


Orechy na pranie (nazývané niekedy aj mydlové orechy) sú vynikajúci prací a čistiaci prostriedok. Sú to plody stromu Sapindus Mukorossi alebo Sapindus Trifoliatus, ktoré rastú v Indii a Nepáli. Jedná sa o 100% prírodný produkt bez chemických prísad. Sú šetrné pre Vašu bielu i farebnú bielizeň - vlnu, bavlnu, i hodváb. Dajú sa použiť pri všetkých teplotách a sú bez bieliacich prísad. Nepenia a neobsahujú vonné prísady. Sú vhodné pre jedincov alergických na chemické látky v bežných pracích prostriedkoch. Po použití sa dajú orechy kompostovať a tým plnohodnotne prírodne spracovať. Pre čistenie používame výťažok z orechov. Orechy sa zbierajú v októbri a spracovávajú sa sušením a odstránením jadra. Jadro orechu nemá žiadne pracie ani čistiace účinky, preto sú orechy dodávané bez jadier.



Chránia životné prostredie a šetria Vašu peňaženku.

Mydlové orechy verzus chemický prací prostriedok.
Chemické pracie prostriedky obsahujú fosfáty a prísady pre zmäkčovanie vody.
Fosfáty sú pre životné prostredie najškodlivejšie, pretože obsahujú fosfor. Fosfor predstavuje živinu pre vodné riasy a sinice, ktoré v potokoch a stojatých vodách spôsobujú problémy. Riasy a sinice sa ľahko premnožia a vzniká tak zelený povlak vodného kvetu, ktorý odčerpáva kyslík z vody a spôsobuje až smrteľné problémy vodným živočíchom. Fosfor spôsobuje tiež problémy pri úprave vody na pitnú. Asi 50% fosforu v mestských splaškových vodách majú na svedomí práve pracie prášky. Priemerná účinnosť čističiek je asi 35 %. Používaním mydlových orechov znížite obsah fosforov v odpadových vodách.


Pri väčšej tvrdosti vody používame s orechmi vhodný zmäkčovač vody, ktorý neškodí životnému prostrediu, napr. sódu. Sóda je nutná prísada na pranie v tvrdej vode. Táto prírodná látka odstraňuje vápnik z bielizne, čím ju zjemňuje, a preto nie je potrebné pridávať žiadnu ďalšiu chemickú aviváž alebo po vypraní veci naťahovať.

Orechy neobsahujú chemické bielidlá a plnidla, preto pranie s mydlovými orechmi  chráni farebné oblečenie. V pracích prostriedkoch sa používa chemická látka na ochranu farieb, ktorá nie je v prírode rozložiteľná.
Bielidla sú chemické látky účinné až od 60° a nie sú vhodné na pranie farebnej bielizne. Tieto látky nespôsobia, že veci sú čistejšie, ale iba žiarivejšie. Tento efekt sa dosiahne potiahnutím vlákna chemickou látkou, ktorá mení lom svetla na látke. Pre pranie vlastne nemajú význam. Rovnaký efekt je možné dosiahnuť aj ekologicky - sušením na slnku.
Plnidla neperú iba zabezpečujú sypkosť prášku a zvyšujú jeho objem. Spotrebiteľ má potom dojem, že si za svoje peniaze odnáša väčšiu krabicu. Používaním mydlových orechov chránite životné prostredie, pretože sa nespotrebuje toľko energie na transport objemných pracích prostriedkov.



Jedným z najvýznamnejších rozdielov je aj cena.
Používaním mydlových orechov nielenže chránite životné prostredie, ale šetríte aj Vašu peňaženku. 1kg orechov vydrží 4 člennej rodine až jeden rok, pri praní 2-4x týždenne. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára