Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

sobota 12. marca 2011

Energetické štítky alebo ako nakupovať elektrospotrebiče

Bežná štvorčlenná domácnosť v rodinnom dome spotrebuje ročne 100 GJ energie. Hlavný podiel, približne 80% z celkovej spotreby energie, tvorí vykurovanie a príprava teplej vody, zvyšných 20% tvorí spotreba elektrickej energie na osvetlenie a domáce spotrebiče. 



Ak sa rozhodujete pre kúpu nového domáceho spotrebiča (či už kupujete práčku alebo chladničku s mrazničkou), je dobré vedieť, že nie všetky spotrebiče potrebujú na svoju prevádzku rovnaké množstvo energie. Jeden spotrebič je úspornejší, iný menej. 

Ako porovnať úspornosť spotrebičov?
Napovie nám energetický štítok. Tento zaraďuje spotrebiče do siedmych energetických tried, od A po G. Najúspornejšie sú spotrebiče triedy A, resp. B. Stredné hodnoty predstavujú triedy C a D a najväčšími žrútmi energie sú spotrebiče triedy E, F, G (tieto sú na trhu zriedkavé). A-spotrebiče sú o 45% úspornejšie ako spotrebiče triedy C a D. B-spotrebiče spotrebujú o 25% energie menej v porovnaní so strednými hodnotami.

Ako vypočítame, koľko nás prevádzka spotrebiča bude ročne stáť? 
Na energetickom štítku tiež nájdeme údaj o dennej alebo ročnej spotrebe energie. Spotrebu energie vynásobíme aktuálnou cenou energie, ktorá je v roku 2011 cca 0,143 € /kWh, a ľahko zistíme, koľko nás bude spotrebič ročne stáť. Pri kúpe môžeme navzájom porovnať niekoľko typov chladničiek a rozhodnúť sa pre tú úspornejšiu. Tiež sa oplatí vymeniť staré spotrebiče za nové. Napr. chladničky vyrobené pred desiatimi rokmi, spotrebujú až o 50% viac energie ako nové typy. Budete sa čudovať, ako pozitívne sa výmena starej chladničky odrazí na vašich účtoch. 

Pri nákupe môžeme použiť takéto jednoduché výpočty:
Práčka: spotreba energie x počet praní v roku x cena energie
Pri práčke si treba všímať aj účinnosť prania a odstreďovania. Spotreba vody ovplyvňuje výrazne celkovú cenu za jeden cyklus.
Chladnička: spotreba energie x cena energie
Kompaktná žiarivka: 10 000 (životnosť v hod.) x 0,02 (výkon v kW) x cena energie

Predajca má zo zákona povinnosť označiť nimi tieto spotrebiče: 
chladničky, mrazničky a ich kombinácie,
práčky, sušičky a ich kombinácie,
umývačky riadu,
elektrické rúry na pečenie,
svietidlá,
klimatizačné jednotky,
zásobníky na teplú úžitkovú vodu (elektrické bojlery)

Kúpou energeticky úsporného spotrebiča získame istotu dobrej investície, výrobky vyššej energetickej triedy sú väčšinou kvalitnejšie, vždy šetrnejšie k životnému prostrediu a našemu zdraviu a usporia aj naše finančné prostriedky. 

Moderné prístroje sú aj úsporné
Výrobcovia kuchynských prístrojov pochopili nevyhnutnosť hospodárenia s energiou a tak majú špičkové výrobky podstatne nižšiu spotrebu energie. Napríklad chladničky a mrazničky až o 45 % menej ako pred desiatimi rokmi. Automatické práčky spotrebujú o 20 % menej vody a o 22 % menej elektriny ako pred desiatimi rokmi. Tieto skutočnosti berte do úvahy aj pri rozhodovaní sa o výmene starých spotrebičov za nové.

prevzaté od: greenpeace.org

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára