Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

streda 2. marca 2011

Ekologické bývanie pomocou tepelného čerpadla


Podľa prieskumov je u nás vybavená tepelným čerpadlom každá desiata novostavba. Hlavným dôvodom nákupu je úspora energie. Oproti ostatným krajinám (predovšetkým severským) je to stále malé číslo, kedže ceny energií u nás neustále rastú.

Technológia obnoviteľných zdrojov sa postupne dostáva do programu stavebných firiem – zákazníci ju žiadajú. Záujem o životné prostredie rastie, rovnako ako obľuba alternatívnych zdrojov. Teplo sa dá získavať nie len zo slnečného žiarenia, vetra alebo pohybovej energie vody, ale tiež zo vzduchu, povrchovej alebo podzemnej vody a prirodzene tiež zo zeme – z geotermálnych vrtov alebo horizontálnych kolektorov. Najlepšie si v tomto smere vedie Švédsko, kde je podľa štatistík viacej než 90 % domov vybavených tepelnými čerpadlami. Je nepopierateľné, že sa jedná o čistú energiu, ktorej používanie je k životnému prostrediu veľmi šetrné a prevádzkové náklady sú nízke.



Ľudia chcú šetriť...

Ekonomická návratnosť je častou témou na tému tepelné čerpadla. Ceny energií v posledných rokoch výrazne rastú a jedinou obranou proti vysokým platbám za plyn alebo elektrinu je zníženie závislosti na energetických dodávateľoch. Tepelné čerpadlo je príležitosťou, ako to dosiahnuť. Využíva energiu, ktorá je zadarmo. Stačí postaviť zariadenie, ktoré ju zo zeme vyčerpá a prevedie na teplo použiteľné pre vykurovanie domov alebo ohrievanie vody. 


Peniaze, ktoré zaplatíte za tepelné čerpadlo, sa pri súčasných cenách energií rýchle vrátia na dosiahnutých úsporách späť. Predajcovia Vám poradia, ako uskutočniť výber optimálneho čerpadla, ako správne postupovať, a na čo si dať najväčší pozor. Tiež v tomto prípade je namieste dobré rady poslúchnuť a neimprovizovať. Je treba presvedčiť sa o úspornosti takýchto zariadení na vlastné oči, vypočuť si ich bežnú prevádzku a posúdiť hlučnosť tepelného čerpadla. Zaujímať nás bude tiež dizajn a všetky ďalšie možnosti úsporného vykurovanie.




Princíp je proste jednoduchý

V zásade sa pracuje len so sústavou hadíc alebo trúbok, ktoré bývajú uložené v zemi, a koluje v nich vhodné médium – väčšinou lieh – ktorý má nízku teplotu tuhnutia. V dome sú potom kolektory napojené na výmenníkovú stanicu – vlastné tepelné čerpadlo. V tomto zariadení dochádza k odovzdávaniu energie vyčerpanej zo zeme do ďalšieho média, z ktorého je teplo priamo využívané. V praxi to znamená, že stláčaním a rozťahovaním plynu vie tepelné čerpadlo dosiahnuť teplotu až 65 °C . Umožní tak odoberať teplo okolitému prostrediu a prevádzať ho pomocou vhodného média na vyššiu teplotnú hladinu. K tomu je samozrejme nutná ešte doplnková energia, ktorá poháňa kompresor, ktorý zmienený plyn stláča. Takto spotrebovaná prevádzková elektrina je len zlomkom toho, čo by bolo potrebné na vykurovanie. Spotrebiteľ dostáva prakticky využiteľné teplo, ktoré sa môže odovzdávať tam, kde je žiadané. Teda na vykurovanie obytných budov,alebo ohrev teplej úžitkovej vody.


Tepelné čerpadla sa dajú rozdeliť do niekoľkých skupín, podľa toho odkiaľ teplo čerpajú. Tie, ktoré berú energiu zo zeme alebo zo vzduchu patria k najbežnejším. Technologický zložitejšie a teda menej bežné je čerpanie energie z povrchovej alebo spodnej vody. Tepelné čerpadla, ktoré sú napájané z geotermálnych vrtov sú investične najnáročnejšie, horizontálne kolektory sú naopak niekoľkonásobné lacnejšie. Dôležitým faktorom je spotreba tepla v dome. Jednoznačnou motiváciou pre inštaláciu tepelných čerpadiel nemusí byť podľa názoru užívateľov nutná finančná úspora, ale tiež zvýšenie komfortu, napríklad pridaním vyhrievaného bazénu alebo celkové zvýšenie teploty v byte.






Optimálne navrhnutie vykurovacieho systému je podľa zástupcov firiem riešenie bivalentného vykurovacieho systému, kedy sa čerpadlo navrhuje tak, aby samo krylo vykurovací výkon len do určitej vonkajšej teploty a pri nižších teplotách mu pomáha ďalší zdroj tepla, napríklad elektrokotol. Pretože obdobie s nízkymi teplotami, kedy je potrebný väčší vykurovací výkon, než dáva tepelné čerpadlo je pomerne krátke, podieľa sa druhý zdroj na celkovej spotrebe tepla pre vykurovanie spravidla menej než desiatimi percentami. Takto riešeným systémom sa podľa odborníkov dosiahne optimálny pomer medzi zabezpečovacími a prevádzkovými nákladmi a môže sa ušetriť až 65 % platenej elektrickej energie na vykurovanie. Pri bivalentnom riešení je tepelné čerpadlo dimenzované spravidla na 60 až 90 % potrebného vykurovacieho výkonu.




Na čo si dať pozor

Zástupcovia firiem upozorňujú, že technické parametre tepelných čerpadiel by mali byť porovnávané pri rovnakých podmienkach. Keď sa jedná o kompaktné vonkajšie prevedenie, malo by byť v príkone elektrickej energie počítané i s ohrevom kompresora. Nie je dôležitý vykurovací faktor samotného tepelného čerpadla, ale vykurovací faktor celého systému v priebehu vykurovacej sezóny. Odborníci odporúčajú tepelné čerpadlo s kvalitnými komponentmi (špirálový kompresor, nerezový doskový výmenník, pre vonkajšie prevedenie – použitie korózii odolných materiálov). Za nevyhnutné považujú zistenie parametrov tepelného čerpadla pri vonkajších teplotách –15 °C, –20 °C alebo pri –25 °C. Overenie vybavenosti tepelného čerpadla – čo všetko ešte budeme k inštalácií tepelného čerpadla potrebovať (reguláciu celej otopné sústavy, zásobník pre teplú úžitkovú vodu, akumulačnú nádrž, sprevádzkovanie tepelného čerpadla atď.). Za miernu nevýhodu je možné považovať hluk, ktorý vydávajú ventilátory, odoberajúce teplo zo vzduchu. Pokiaľ je tepelné čerpadlo kvalitné, je ventilátor dostatočne odhlučnený.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára