Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

piatok 4. marca 2011

Pestujeme Orchidey

Poslednom čase sa na nás zasypávajú obchody ponukou Orchidey, čo v minulosti nehrozilo... Ťažko sa pestovali v domácich podmienkach... Takže ako pestovať orchidey? Poďme na to....



Väčšina orchideí sa cíti dobre na východnom alebo západnom okne. Ráno a večer svieti cez okno slnko a počas poludnia sem dopadá iba rozptýlené svetlo, čo je pre orchidey ideálne.  Keď kupujete orchidey treba si všimnúť či rastlina nemá žiadne žlté listy alebo hnedé fľaky. Listy musia byť pevné, nie mäkké a scvrknuté. Korene často ukazujú stav rastliny. Špice koreňov by mali byť svetlosivé, nie suché. Rastlina by mala mať dostatočné množstvo koreňov. Ak je rastlina v črepníku vratká, môže ísť o poškodenie koreňov alebo nedostatočné množstvo koreňov. Kúpte takú orchideu, ktorej puky sú skoro všetky otvorené - zabránite tak opadávaniu pukov a neotváraniu sa kvetov kvôli premiestneniu rastliny.



Ak chcete na okne pripraviť raj pre orchidey, dôležité je, aby v zime neprúdil teplý vzduch z výhrevného telesa priamo na listy orchideí. To vedie rýchlo k uschnutiu rastliny. Ak je parapetná doska príliš úzka, môžete ju rozšíriť drevenou doskou. Najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť pre orchidey vlhkú klímu, sú podmisky, ktoré sú o dve čísla väčšie ako črepník. Na jej dno položíte kamienky, ktoré zalejete vodou iba tak, aby dno črepníka neprišlo do styku s vodou. Voda sa tak na oboch stranách odparuje. 


Orchidey sa často predávajú v priesvitných črepníkoch. Dôvodom je to, že korene rastlín majú rady svetlo. Ale kvôli tomu nemusíte ich presádzať, lebo korene si cestu k slnku nájdu, však veľa botanických záhrad ich predáva v klasických črepníkoch. Ak predsa ste sa rozhodli orchideu presadiť tak dajte bacha nato, že substrát na orchidey je jemný a často vypadáva z otvorov na dne. Vložte preto na dno jemné pletivo s malými okami, novinový panier alebo kus látky. Vyplňte priestor substrátom, vložte rastlinu a doplňte zvyšným substrátom. Ak sa orchidey nesadia do substrátu, použijete namiesto substrátu keramzit - vytvoríte im prostredie vhodné na zdravý rast.

Niektoré orchidey potrebujú aj v lete chlad. Čo ale robiť, keď vonku je 30°C a aj najchladnejšia miestnosť sa automaticky prehreje? Elegantná možnosť je vyloženie podmisky machom. Dostanete ho kúpiť v záhradníckych centrách alebo si nejaký mach prinesiete z potuliek lesom. Odparovaním vody sa ochladí črepník a blízke okolie.

A čo urobiť s orchideou po odkvitnutí? Orchidea prestane po čase kvitnúť a nastáva otázky - všetko odrezať alebo nechať na stonke? Čo treba urobiť, aby opäť kvitla? To záleží od jednotlivých druhov a odrôd. Najznámejšia orchidea je Phalaenopsis. V protiklade s ostatnými orchideami sa odkvitnuté kvety neodstraňujú hneď. Často sa tvoria na kvetnom stvole nové. Buď sa predĺži miesto kvitnutia na vonkajšom konci, alebo vznikne bočný výhonok z takzvaného spiaceho očka. Platí preto všeobecné pravidlo: odrezať stonku, výhonky a listy môžete vtedy, keď sú tieto úplne žlté alebo hnedé. Všetko, čo je zelené, zostane na orchidei. Druhy Oncidium papilio a Oncidium kramerianum sú schopné tvoriť nové kvety na starých stonkách. Phalaenopsis a všetky orchidey bez cibúľ nemajú obdobie oddychu. Rastú a kvitnú často po celý rok, ak majú správne vytvorené podmienky. Druhú skupinu tvoria orchidey, ktoré majú obdobie oddychu. Toto obdobie nemusí byť vždy v zime. Poznáte ho podľa toho, že rastlina nejaký čas nerastie, to znamená, že netvorí nové výhonky a kvety. U týchto orchideí sa po odkvitnutí odstrihávajú kvety a rastlina sa nehnojí, málo polieva a je na chladnejšom mieste. Obdobie oddychu sa končí vtedy, keď rastlina začína tvoriť nové ročné výhonky a môže trvať od niekoľkých týždňov po niekoľko mesiacov. Tretia skupina začína hneď po odkvitnutí alebo ešte počas kvitnutia s rastom. U týchto sa po odstránení odkvitnutých kvetov začína so zálievkou a výživou. Orchidey druhej a tretej skupiny sú vybavené zásobnými orgánmi, hľuzami. V nich sa ukladajú zásoby vody a živín na obdobie oddychu. Dodržať obdobie oddychu je veľmi dôležité, pretože v opačnom prípade rastlina prestáva kvitnúť. Pre druhú skupinu platí, že obdobie oddychu je po odkvitnutí, no niektoré orchidey majú obdobie oddychu pred kvitnutím. V tomto období sa rastlina rozhodne nesmie hnojiť a zálievka je redukovaná. Tak isto aj teplota sa musí znížiť. Zníženie teploty je jednoduché v zime, kedy ponecháte rastliny v nevykúrenej miestnosti. V lete postavíte rastlinu na balkón alebo do záhrady. Jedným z dôvodov, prečo rastlinka nekvitne, je i nedodržanie obdobia oddychu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára