Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

pondelok 14. marca 2011

Kolektory... využite slnečný potenciál

V hľadaní nových ekologických zdrojov energie sme pomerne úspešní. Nie len že sme tieto zdroje objavili vo voľne dostupných a nevyčerpateľných silách prírody, ale naučili sme sa ich zachytávať a teraz si postupne zvykáme prakticky ich využívať.


Prírodným zdrojom energie s najväčším potenciálom je slnečné žiarenie. Aktívne využívanie slnečnej energie umožňujú slnečné kolektory, ktoré sa v našich podmienkach používajú najčastejšie na prípravu teplej úžitkovej vody alebo na ohrev vody v bazénoch. Postupne však vzrastá záujem aj o využívanie solárnej energie na podporu vykurovania.

Je aj u nás dostatočná intenzita žiarenia?
Obavy, či je slnečné žiarenie v našich klimatických podmienkach dostatočne silné, sú bezpredmetné. Solárny systém na Slovensku dokáže zabezpečiť 50 - 70 % teplej vody pre domácnosť počas celého roka, pričom v lete to môže byť až 100 %. Solárny systém netreba odstavovať ani v zimnom období, keď slnko nie je dosť silné, aby ohrialo vodu na dostatočnú teplotu. Vtedy kolektory slúžia na predohrev vody, čím ušetria časť peňazí na drahý ohrev. Aj v tomto období dokáže solárny systém ušetriť približne 10 - 20 % nákladov na ohrev teplej úžitkovej vody. Samozrejme v zime môže fungovať len ak v ňom koluje nemrznúca zmes.

Efektívny ohrev 
Hoci v najteplejšom období roka dokáže slnko bez problémov ohriať vodu na viac ako 100 °C, pre bežné potreby domácnosti je postačujúca teplota 55 - 65 °C. Pri týchto teplotách pracuje solárny systém najefektívnejšie a zároveň sa znižuje riziko vzniku vodného kameňa. 
Pri rodinných domoch je vhodné solárne panely umiestňovať na šikmú strechu so sklonom 40 - 50° s južnou, prípadne mierne juhozápadnou orientáciou. Ak rátame na jedného človeka 50l TÚV denne, potom na zabezpečenie teplej vody pre 4- až 5-člennú rodinu by mali stačiť solárne panely s plochou asi 5 až 6 m2. Ak je odchýlka od južného smeru väčšia ako 45°, odporúča sa zväčšiť plocha kolektorov. Kolektory sa uložia priamo na krytinu strechy alebo sa môžu zabudovať do strechy podobne ako strešné okná. Pri inštalácii kolektorov na plochých strechách sa používajú špeciálne stojany. Výhodou je, že si môžete nastaviť optimálnu orientáciu, prípadne použiť otočný stojan.

Ako znižovať straty 
Voda ohrievaná slnkom sa ukladá v solárnom zásobníku, ktorý je napojeným na kotol. Pre zníženie tepelných strát v potrubiach je ideálne zásobník umiestniť čo najbližšie ku kolektoru, teda do podkrovia alebo na najvyššie podlažie v dome.
V našich podmienkach sa používajú solárne systémy, pri ktorých obeh vody zabezpečuje čerpadlo. I keď si takéto riešenie vyžaduje väčšiu vstupnú investíciu ako gravitačné solárne systémy, funguje oveľa efektívnejšie, takže aj náklady sa rýchlejšie vrátia. Investícia do solárneho zariadenia pre ohrev vody pre jeden rodinný dom predstavuje od cca 1 000 do 3 000 €. Pri súčasných cenách energie sa vám táto suma vráti cca za 3 až 8 rokov. Energetická návratnosť, ktorá je dôležitá z environmentálneho hľadiska, je však oveľa kratšia - približne 3 roky. Za ten čas kolektory vyprodukujú rovnaké množstvo energie, aké bolo potrebné na ich výrobu. 

Podpora vykurovania 
Tí, ktorí sa zaujímajú o možnosti využívania solárneho ohrevu na podporu vykurovacieho systému, by mali vedieť, že takýmto spôsobom je možné efektívne a ekonomicky zmysluplne pokryť približne 15 - 30 % ročných nákladov na vykurovanie, v prípade, že ide o dobre zaizolovaný dom zodpovedajúci všetkým súčasným normám a využíva nízkoteplotný vykurovací systém - t. j. podlahové alebo stenové vykurovanie. Prebytky tepla v letnom období sa zvyčajne využívajú na ohrev vody v bazénoch, čím sa dosiahne príjemná teplota vody a predĺži kúpacia sezóna. Plocha kolektorov sa vyráta na základe energetickej bilancie domu, pričom celý systém musí byť navrhnutý a zrealizovaný odborníkmi, ktorí investorovi poskytnú záruky. V prípade solárneho prikurovania majú svoje opodstatnenie aj drahšie vákuové kolektory. Ak je hlavným účelom solárneho systému vyhrievanie vody v bazéne, pri výpočte plochy kolektorov sa vychádza v veľkosti bazénu, a to približne 40 - 50 % jeho plochy.

Pri zvažovaní použitia plochých alebo trubicových vákuových kolektorov, treba zvážiť aj ich umiestnenie z hľadiska dostupnosti možnej údržby. Ak totiž vákuový kolektor v zime zapadne snehom, treba tento sneh mechanicky odstrániť. Vákuový kolektor je tak dobre izolovaný, že nevyžaruje žiadne teplo, ktoré by sneh rozpustilo. Tento problém nehrozí pri plochých kolektoroch, ktoré prostredníctvom regulácie môžete krátkodobo nahriať a vyžiarené teplo spôsobí skĺznutie snehu.




1 komentár: