Internetová parfuméria Vonaj.eu/
Parfumeria Vonaj.eu

štvrtok 10. marca 2011

Hliva ustricová - pestovanie

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) si získava v súčasnosti čoraz väčšiu popularitu než šampióny. Hliva je bohatá na vitamíny, aminokyseliny a minerálne látky, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Dokonca pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Hliva je nízkoenergetická potravina a tak je vhodná i do redukčných diét. Predpokladá sa, že obsahuje aj látky s protirakovinovými účinkami.

Čo budeme k jej pestovaniu potrebovať?
Rezanú slamu, PE (polyetylénovej) vrecia, sadenice hlivy, ktoré si dokážeme kúpiť v špecializovaných obchodoch,  horúcu vodu od 70 ° C až po 80 ° C a miestnosť s teplotou od 8 ° C do 18 ° C.

Takže najprv si pripravíme substrát.Používame slamu kvalitnú, suchú, bez prítomnosti plesní. Narezanú slamu  nasypeme do silného PE vrecia, stlačíme ju a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola celá smala ponorená a vrece uzavrieme špagátom. Vodu vo vreci ponecháme 12 hodín a potom odrežeme spodné rohy a vodu necháme samovoľne vytiecť.Kvalite substrátu prospeje, keď vrece po vypustení vody na 1 deň uložíme v blízkosti zdroja tepla, aby sa teplota slamy udržovala po dobu 24 hodín na 45 ° C. 


Z pohára so sadivom zložíme kovové viečko a pomocou čistej lyžice sadivo vyberieme do misky, kde ju rozdrobíme na drobné častice. V prípade, že máme sadivo v sáčku je výhodnejšie tlakom ruky sadivo v ňom rozdrobiť. Slamu vyberieme z vreca a keď slama vychladne, premiešame ju so sadivom a všetko vrátime späť do vreca a stlačíme tlakom ruky. Vrece opäť uzavrieme špagátom.

Pomocou 500 g sadiva naočkuje asi 20 - 25 kg mokrej slamy (substrátu) - tj asi dve vrecia s priemerom 30 cm a výškou 70 cm. Sadbu nekupujte zbytočne dlho dopredu, prípadné uskladnenie v chladničke pri 4 ° C by nemalo presiahnuť 2 mesiace . Vrece s naočkovaným substrátom uložíme do miestnosti (v tejto fáze je jedno, či je v miestnosti svetlo alebo tma; nie je vhodné, aby na vrece svietilo slnko) s teplotou okolo 20 ° C. Ak máme v miestnosti teplotu nižšiu ako 15 ° C a máme zaočkované viac vriec, tak vrecia uložíme k sebe, pri nižších teplotách ich môžeme aj prikryť. Je nutné vo vreciach kontrolovať teplotu , aby nepresiahla 30 ° C. Podhubie substrátom najlepšie prerastá pri 27 ° C. Dobre spracovaný substrát je pri optimálnej teplote  prerastený za 14 dní. Pri nižších teplotách prerastá dlhšie.  Či je substrát prerastený, poznáme podľa rovnomerného bieleho povrchu. Ak sa rast podhubia zastaví ešte v neprerastenom stave, je potrebné povoliť špagát, prípadne zväčšiť otvory v dolných rohoch vrecia. Ak sa vo vreciach objavujú plesne, znamená to, že sme slamu zle tepelne ošetrili, prípadne nebola dodržaná dostatočná hygiena pri očkovaní.

Hlive prospeje k tvorbe zárodkov plodníc schladenie substrátu. Preto je vhodné prerastený substrát premiestniť na dva až tri dni do chladnejšej miestnosti s teplotou 6 ° C až 12 ° C, prípadne nechať vrecia tri chladnejšie noci vonku (prípadné zmrznutie substrátu nie je na závadu). Po schladení sa začnú na povrchu substrátu objavovať zárodky plodníc, ktoré sa postupne zväčšujú.



Po schladení prenesieme vrecia späť do miestnosti s rozptýleným svetlom. Fóliu vriec poprerezávame 10 - 20 krát o dĺžke asi 5 cm. Substrát je možné plniť do vriec s už vyrazenými otvormi o priemere 5 - 10 mm a počte 10 - 20 otvorov. Týmito otvormi vyrastajú plodnice. Zo zárodkov sa postupne vytvárajú klobúky a hlúbiky.

Plodnice rastú často v trsoch a postupne v niekoľkých zberových vlnách. V domácich podmienkach zberáme 3-4 krát, ktoré by v optimálnych podmienkach mali prebehnúť za 2 - 3 mesiace (pri nižších teplotách dlhšie). Pestovacie priestory dobre vetráme a vzdušnú vlhkosť prípadne zvyšujeme kropením podlahy. Ak majú plodnice dlhé hlúbiku a malé klobúky, znamená to, že je potrebné zvýšiť vetranie, prípadne môžu mať plodnice nedostatok svetla.

Trsy plodníc zbierame vždy celé, bez ohľadu na to, že sú v trsoch malé plodničky. Zberáme vždy vylomením trsu z vreca. Zozbierané trsy rozdelíme na jednotlivé plodnice a hlúbik odrežeme.

4 komentáre:

  1. dala by sa hliva pestovať ked na miesto slamy použijem seno?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. podľa mňa nie, aj keď som to neskúšal. všade sa totiž stretnete len so slamou...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím, pokojne sa to dá robiť s pilinami, sparíte, naočkujete, natlačíte do sáčka, necháte dva tri dni spariť pri teple a potom hore narežete a lejete denne jeden pohárik. Na bokoch spravíte menšie dierky a hula hop pôjdu hlivy :)

    OdpovedaťOdstrániť